Hamarosan tárgyalhatja a kormány az elkészült koncepciót, 2024-től elérhető lesz a CSOK Plusz, az új családtámogatási forma, mely a városi CSOK helyére lép be. A 40 év alattiaknak, első lakás vásárlására vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére fogják kínálni, kedvező kamatkondíciókkal.

A CSOK szabályoknál sok változás van folyamatban: megírtuk, hogy eddig csak legfeljebb két vállalt gyermekre lehetett támogatást kérni használt ingatlan vásárlása esetén, szeptember 1-től viszont ez már három gyermekre is érvényes. Egy másik enyhítés, hogy most már a gyermekvállalás akkor is teljesítettnek tekinthető, ha a pár egyik tagja meghal – ez a változtatás a korábban megkötött szerződésekre is érvényes. A társadalombiztosítási jogviszony elfogadásában is történt némi módosítás.

Hatékonyabb lesz?

Néhány hete aztán a jövő évi változásokról is esett szó: “a nem falusi CSOK-ot kivezetjük és a helyébe egy ennél is hatékonyabban működő új támogatási formát fogunk bevezetni, ha úgy tetszik egy CSOK pluszt, amiről a következő hetekben születhet majd döntés – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A megvalósult gyerekvállalás után csökkenni fog a hiteltartozás

A napokban pedig Nagy Márton tárcavezető mondott néhány részletet a CSOK Pluszról. A tervek szerint a 40 év alattiaknak, első lakás vásárlására vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére fogják kínálni, nagyon kedvező kamatkondíciókkal. A programot kombinálják adósságleírással, a megvalósult gyerekvállalás után csökkenni fog a hiteltartozás. A felvehető hitel nagysága függ majd a vállalt gyerekek számától, ennek részletei még kormánydöntésre várnak. A már megszületett gyerekek után várhatóan nem lesz elérhető a CSOK Plusz. A kormány hamarosan tárgyalja a már elkészült koncepciót.

Több százezren éltek a lehetőséggel

Az Otthonteremtési Program részeként vezették be 2015-ben a CSOK-ot, annak érdekében, hogy támogassa a magyar családok önálló lakhatáshoz jutását. A vissza nem térítendő támogatást a gyermeket nevelő vagy vállaló családok új lakás építésére vagy vásárlására, valamint használt ingatlan vásárlására vagy bővítésére használhatják. A CSOK, valamint a hozzá kapcsolódó államilag támogatott, kedvezményes hitel lehetőségével eddig 226 ezer család élt összesen, 734 milliárd forint összegben.

Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?