A bankoknak tájékoztatnia kell az ügyfeleit a lehetséges befektetési lehetőségekről, különös tekintettel az állampapírokra.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében leszögezi, hogy a kormány ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaik megőrizhessék értéküket.

A lakossági folyószámlákon jelenleg mintegy 7 ezer milliárd forintnyi le nem kötött pénz van, ami hatalmas összeg. És ami minimális mértékben kamatozik, azaz a jelenlegi inflációs környezetben jelentősen veszít az értékéből.

Az állampapír kockázatmentes befektetés.

A családok megtakarításának és a pénzügyi tudatosságának növelése végett a kormány azt a döntést hozta, hogy a bankoknak kötelező módon, összehasonlítással szükséges tájékoztatniuk ügyfeleiket megtakarítási lehetőségeikről, a kockázatmentes állampapírokra fókuszálva, bemutatva, hogy azok mekkora többlet kamatbevétel elérését tették volna lehetővé.

A közleményben hozzáteszik: annak érdekében, hogy függetlenül a pénzügyi szolgáltatójától, mindenki számára azonos és közérthető információ álljon rendelkezésre, a kormány miniszteri rendeletben határozza meg a tájékoztató levél tartalmi és formai elvárásait, amelynek társadalmi vitája hamarosan megkezdődik.

Ez a kötelező tájékoztatás része azon 4 elemből álló intézkedéscsomagnak, aminek célja az állampapír iránti kereslet jelentős növelése.

A lakosságra vonatkozik

  • a tájékoztató levél és
  • a 13 százalékos szociális hozzájárulás (szocho) megtakarításokra történő kibővítése (állampapírok kivételével).

Az intézményi befektetőket ezek érintik:

  • a bankok állampapírvásárláshoz kötött extraprofitadó-csökkentési lehetősége és
  • a befektetési alapok szabályozása, amely szerint az alapok többek közt likvid eszközeik legalább 20 százalékát a magyar állam által kibocsátott diszkontkincstárjegyben kell, hogy tartsák.

A kormány mindenkit arra biztat, hogy megtakarításait értékálló megtakarításba helyezze el – áll a minisztérium közleményében.

Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?